Čas od času, k radosti všech, vypustíme limitovanou edici našeho sušeného masa. Přečti si jak jsme ale zkoušeli usušit hovězí maso s BBQ příchutí a nevyšlo nám to.
BBQ omáčky a marinády jsou oblíbený na steak, do burgerů a kdo ví, kde ještě. K sušenýmu masu by mohly patřit taky. Přeci jen jerky nebo biltong jsou vlastně kusy steaku nasekaný do pytlíku. Jenže pak začneš s přípravou a narazíš na pár nepříjemností, které ti vezmou vítr z plachet.
Nebudeme se tu bavit o nějaké kupované omáčce, která je plná éček. Tu prostě na naše 100% přírodní sušené maso nikdy kydat nebudeme. Správná, doma vyrobená, BBQ omáčka obsahuje přibližně tohle:
- chilli paprička
- hnědý cukr
- mletá pálivá paprika
- česnek
- vývar
- sojová omáčka
- mletá sladká paprika
- kečup
- olej
- cibule
- bílý vinný ocet
Naše maso před sušením několik hodin plave v octu, aby se jeho struktura trochu narušila a lépe se kousalo. Pak ho teprve kořeníme a případně marinujeme. Maso vždycky krájíme ručně a každý kousek je tak jinak velký a různě silně kořeněný. Což ale vůbec nevadí, protože když si člověk dá několik kousků za sebou, tak celková chuť bude v rovnováze. V případě omáčky ale nastává problém.
Maso sušíme 8 až 10 hodin při teplotách do 70 °C. A to bohužel stačí k tomu, aby se omáčka k masu na některých místech "připekla" a předala dovnitř nepříjemnou chuť spáleniny. Na první pohled to ovšem poznat nejde, protože každý kousek vypadá stejně. Stačí však jeden nebo dva zmetci v pytlíku a celý chuťový zážitek pak stojí za nic. Našli jsme sice v našem okolí i blázny, kterým to dokonce prý chutnalo. Naším testem kvality ale tohle maso neprošlo.
Chybami se člověk učí. Naštěstí je na světě tisíc jiných chutí, které se dají s masem snadno kombinovat a vysoké teploty jim nevadí. Jakou další limitovanou edici máme připravit? Napiš nám to dolů do komentářů.