Pořad dokola se někde píše, že beef jerky jsou ideální zdravý snack. V některých zemích se tohle dokonce proklamuje už po celá desetiletí. Jaká je tedy pravda? Nedá se nic dělat, ale v Čechách a na Slovensku je pořad dost lidí, kteří hází jerky do jednoho pytle se smaženými brambůrkami.
Jasně, my v Maso Here jsme výrobci a prodejci sušeného masa, takže nejsme úplně nezaujetí. Veřejně proklamujeme, že jerky a biltong je supersnack pro 21. století. Vezmeme to tedy dneska trochu více z vědeckého hlediska a pokusíme se podat objektivní pohled na věc. Jdeme na to!
Cesta ke zdravému snacku
Není maso jako maso a říct jednoznačně, že jerky lze obecně považovat za “zdravé” není možné. Proces výroby se může diametrálně lišit a hlavně v minulosti bylo sušené maso prošpikováno chemií tak moc, že veškeré nutriční hodnoty masa byly totálně devalvovány.
Bylo takové maso vůbec chutné? Pro někoho možná jo! A bylo to zdravé? Tak to ani náhodou!
Pokud jsu ale jerky (nebo sušené maso obecně) připraveny správným způsobem, tak se ihned můžeme bavit o přívlastcích jako "nízkosacharidová svačina" nebo "vysoký obsah bílkovin". Pak srovnání s chipsama ihned kulhá jak válečný veterán.
Nutriční hodnoty a beef jerky
Podle amerického Ministerstva zemědělství je normovaný obsah jednotlivých složek v jedné porci hovězího jerky (porce = 1 unce, tedy cca 30 gramů) následující:
- 116 kalorií
- 7.26g tuku (z toho 3g nas. mastných kyselin)
- 3.12g sacharidů
- 9.41g bílkovin
- 0.5g vlákniny
- 2.5g cukru
- 506mg sodíku
- 2.30mg zinku
- 1.54mg železa
Prvků tam je samozřejmě mnohem více, takže pokud chceš, tak celý seznam je zde. Pojďme se teď podívat na jednotlivé hodnoty podrobněji.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou nedílnou součástí naši stravy. Mezi jejich hlavní benefity patří:
- Snižování pocitu hladu
- Zvýšují sílu a tvorby svalové hmoty
- Zvýšují práci metabolismu a odbourávání tuků
- Snižují krevní tlak
- Mohou pomoci při hubnutí
- Nemají neblahé dopady na práci ledvin
- Pomáhají při rekonvalescenci po zranění
Dospělý člověk by měl denně přijmout 0.8 gramu bílkovin na 1 kilogram své váhy. Což v průměru vychází jako:
- 56 gramů denně pro muže se sedavým zaměstnáním
- 46 gramů bílkovin pro ženu se sedavým zaměstnáním
Při výrobě beef jerky dochází sušením ke ztrátě vody, nikoliv však bílkovin. Ty jsou pak ve výsledném výrobku koncentrovány ve velkém množství v poměrně malém kusu sušeného masa. Zároveň platí, že bílkoviny pocházející z kvalitnějšího masa jsou tělem zpracovány efektivněji, než v případě těch z masa horší kvality.
Tuky
Vysoký obsah tuku není v případě jerky špatnou věcí. Naše tělo využívá tuky mnoha způsoby. Bohužel jsou často neprávem označovány za něco nevhodného a lidé se jim vyhýbají. Pokud omezíte přísun nasycených mastných kyselin a budete jíst tuky spolu s celou řadou dalších potravin v rámci vyvážené stravy, budete v pohodě.
Sodík
Maso se běžně suší už prosolené. To je tím hlavním důvodem, proč se vůbec sodík v nějaké míře v sušeném mase vyskytuje. Sůl je používána jako konzervant a pomáhá prodlužovat trvanlivost masa. Bohužel někteří výrobci si k prodloužení trvanlivosti pomáhají i jinak.
Železo a zinek
Beef jerky obsahují velké množství železa a zinku. Železo je nezbytné pro tvorbu krvinek a zinek podporuje práci imunitního systému.
Sacharidy
Velmi nízký obsah sacharidů! Další z výhod, které jsou opakovány v každém článku o beef jerky. A proč je to dobře? Sacharidy jsou totiž všude! A přitom je tělo nutně nepotřebuje k tomu, aby přežilo.
Beef jerky běžně obsahují méně, než 5 gramů sacharidů na jednu porci. Mnoho výrobců pak dokonce nabízí maso s úplně nulovým obsahem sacharidů. Už jen díky tomuto faktu, je to vážně nízkosacharidový snack! YEAHHH!
Jak najít ty správné jerky?
Jste to, co jíte. A je důležité vybrat si z široké nabídky ty správné produkty. Jejich nutriční hodnoty se totiž mohou dost výrazně lišit. Čtěte tak složení na obale a kupujte beef jerky, pro které platí následující pravidla:
- Vyhněte se masu s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin
- Glutamany a další aditiva (například glutaman sodný) do sušeného masa nepatří
- Nízký obsah sodíku je plus
- Jerky jsou vyrobeny z masa v bio kvalitě, případně z masa pocházejícího z menších lokálních farem
- Beef jerky neobsahují žádný přidaný cukr
- Vysoký obsah bílkovin, nízký obsah sodíku je ideálním poměrem
- Prostý proces výroby a pouze základní suroviny - maso, koření a sušení
Vypadá to snadné, ale není
Těchto pár, výše zmíněných, pravidel vypadá jednoduše. Ovšem pokud před nákupem sušeného masa začnete zkoumat složení a nutriční hodnoty, tak rychle zjistíte, že drtivá většina značek nabízená v supermarketech tímto “testem” neprojde.
Nezbyde vám tak nic jiného, než se poohlédnout po nabídce eshopů jako je třeba Maso Here. Naším cílem je totiž nabízet pouze výrobky, které se za zdravý snack skutečně dají označit.