Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník.
Ingredience
- 1 kg hovězího masa
- ½ hrnku sójovky Maso Here
- ½ hrnku jablečného octu
- 15 g drceného česneku
- 2 lžíce hnědého cukru (není nutné)
- 2 lžíce Worcester omáčka (není nutné)
- 5 g hořčice
- 2 lžíce tekutého kouře Maso Here
Příprava masa
- Jako vždy je třeba okrájet z masa všechen tuk a nakrájet ho ideálně proti vláknu na tenčí plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso rychleji usušené.
- Doporučujeme mít ideálně všechny kousky stejně silné, aby prosušení bylo rovnoměrné.
NAŠE TIPY
- Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
- Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
- Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření
Marinace
- Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme.
- Přidáme maso a promísíme vše tak, aby na mase nezbyl žádný suchý kousek.
- Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 4 hodiny. Nic ale nezkazíš ani tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.
- Po marinaci můžeme ještě dodatečně přidat například chilli příchuť, která na mase pak více vynikne.
- Maso zceďte a nechte okapat, urychlíte tím proces sušení.
Sušení
- Vše rozložte na rošty tak, aby se maso nedotýkalo a nepřekrývalo.
- Začněte sušit na 70°C, po pár hodinách můžete ubrat teplotu a pokračovat v pomalejším sušení. Výsledný produkt pak nebude tak vysušený.
- Pokud používáte sušičku se spodním/vrchním prouděním vzduchu přeskládejte po pár hodinách plata.
- U sušiček se zadním proudem pak otočte plata vodorovně o 180°.
- Pokud nechcete jerky moc přesušit, je třeba sledovat, zda se okraje mase nezačínají kroutit směrem nahoru. Pokud ano, tak je nejvyšší čas maso vyndat.
Skladování
- Po usušení nechte jerky řádně vychladnout.
- Pokud plánujete vše okamžitě konzumovat, není třeba si lámat hlavu se skladováním.
- Pro dobu uchování delší jak dva týdny, ale doporučujeme maso balit do pytlíků a přidat absorbér kyslíku, který zamezí tvorbě plísní.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
- 1x sójová omáčka
- 1x kořenicí základ na jerky
- 1x koření hořčice
- 1x tekutý kouř
- 1x jablečný ocet
- 1x worcestrová omáčka
Další vhodné vybavení