Sušené hovězí maso ve stylu beef jerky, nebo jako tradiční biltong už je klasika. Ale rozhodně není od věci se podívat, co všechno se dá usušit a tedy i koupit různě po světě. Sestavili jsme pro tebe seznam nejzajímavějších (a pro Čecha možná i dost exotických) druhů sušeného masa.
Pokud jsi nečetl náš článek "17 druhů masa, které lze použít k přípravě sušeného masa" možná budeš z tohoto seznam zaskočený. Nicméně sušit se dá opravdu všechno a tentokrát jsme pro tebe připravili naprosto konkrétní seznam toho, co je k dostání na Internetu:
Jerky z aligátora
Je libo jerky z aligátoří svíčkové? Žádnej problém. Nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin.
Kde koupit: Mountain America Jerky
Krajtí jerky
Jerky je taky slušná exotika. Chuť je podobná aligátorovi, v tomto případě v pepřové úpravě. Cenově se to rozhodně řadí mezi sušené rolls-royce.
Kde koupit: Outlaw Jerky
Zebra biltong
Tohle není tak exotické, jako spíš velmi špatně dostupné maso. K zebřímu nebo žirafímu masu se prostě mnoho výrobců sušeného masa vůbec nedostane.
Kde koupit: Limpopo Biltong
Jerky z medvěda
Ještě před rokem jsme skutečně jednali s jedním ruským výrobcem sušeného maso o tom, že by nám dodával jerky z medvěda. Nicméně dohoda neproběhla kvůli jazykové i legislativní bariéře.
Kde koupit: Aspoň obrázek zde
Koňské jerky
Tady máme poměrně čerstvou zkušenost, protože koňské jerky se k nám dostalo loni díky kamarádovi z Kazachstánu. Naše video s ochutnávkou najdeš tady:
Kapří jerky
Podle nás to je naprostej úlet. Ale chápeme to. Jižní Čechy, lokální produkt a tak dále. No vlastně světová rarita. Ukažte mi výrobce, co dělá jerky z kapra na západ od našich hranic.
Kde koupit: Jihočeské jerky
Jerky z tibetského Yaka
Jerky vyrobené z tibetského yaka jsou pro nás skutečná rarita. Jedná se o extrémně libové maso, jehož profil se vyznačuje vyšším obsahem bílkovin a méně kaloriemi a tuky než hovězí maso. S ním ho ostatně i mnozí porovnávají pro jeho podobnou chuť.
Kde koupit: Mountain America Jerky
Kachní jerky
A ještě jednou borci z Mountain America. Ty si vážně libují ve výrobě netradičních kousků. Jejich jerky z kachních prsou s mírně nasládlou chutí, doplněné trochou černého pepře by se asi daly usušit bez problémů i u nás.
Kde koupit: Mountain America Jerky
Klokaní Jerky
Maso klokanů má vysoký obsah bílkovin, omega 3 mastných kyselin a železa a těší se po celém světě velké oblibě. Klokaní maso je považováno za červené maso a připravuje se podobně jako hovězí.
Kde koupit: Australia the Gift