Už víš z čeho vyrábět a jak sušit. Dneska si povíme jak správně takové sušené maso skladovat. Je snadné o celou várku přijít kvůli pár chybám, kterým jde snadno předejít.
Sušené maso pořád pracuje a na vzduchu sesychá. I o tom si dneska řekneme. Nechceš přeci, aby se ti drahocené gramy vypařovaly jen tak do vzduchu. Dneska ti na jednom místě sepíšeme výhody a nevýhody jednotlivých druhů skladování. Je třeba dodržovat pár zásad: maso musí být vždy v suchu a temnu a relativně stejné teplotě od nějakých 5 do 25°C.
Papírový pytlík
✅ levné řešení
✅ relativně spolehlivý
✅ jednoduchost
✅ vhodné k příležitostnému užírání
❌ vzduch snadno pronikne papírovým pytlíkem
❌ maso rychle sesychá
❌ přeschlé maso je tvrdé, ale neztrácí na chuti, jen ho musíš déle žvýkat
Vakuové balení
✅ bez vzduchu zabráníte množení bakterií
✅ vhodné pro dlouhodobé skladování
❌ je třeba koupit zařízení pro vakuování
❌ těžko si uzobneš
❌ usušené maso je dost ostré a pytlík se snadno protrhne
Zamražení
✅ velmi dlouhá trvanlivost
✅ stačí zabalit do mikroténového pytlíku
❌ maso může ztratit na chuti
❌ při špatném uzavření dojde ke zničení masa mrazem
❌ opět nelze kdykoliv si uzobnout
Uzavíratelný pytlík s absorbérem vlhkosti
✅ maso je vždy k dispozici
✅ dlouhá trvanlivost
❌ vyšší náklady na absorbéry a uzavíratelné pytlíky
Mohlo by tě zajímat
Vybavení na uskladnění sušeného masa najdeš v našem eshopu.
Závěr
My si pro vlastní potřebu dáváme maso do papírového pytlíku a pokaždé se ho snažíme (a nedělá nám to problém) do týdne sníst. Když chceme maso na delší dobu, tak používáme uzavíratelné pytlíky. Přesně ty, v kterých naše maso pak i prodáváme našim zákazníkům.
Chceš začít sušit maso doma?
Dodáme ti všechno, co potřebuješ na domácí sušení, včetně receptu a potřebných ingrediencí.
Série článků "Usuš si maso doma"