Chceš si doma udělat jerky, ale nožem krájíš spíš topinky než maso? Nezoufej, máme pro tebe zbraň hromadného masového sušení – říká se jí jerky gun. V tomhle článku ti ukážeme, co to je, jak funguje, proč ji milují fanoušci DIY sušení po celém světě a jak s ní vykouzlit dokonalé masové proužky i bez řeznické školy. My ji v Maso Here teda napoužíváme, ale víš jak... musímě znát všechno...
Dvě cesty k dokonalým jerky
Sušené maso si můžeš doma připravit dvěma způsoby – a každej má něco do sebe:
-
Z celých plátků – klasická metoda amerických jerky, kde se maso nakrájí na tenké proužky, naloží a suší.
-
Z mletého masa – tady přichází na scénu jerky gun, jinak řečeno masová pistole. Funguje skoro jako stříkačka na cukroví, jen místo těsta tam narveš masovou směs a střílíš rovné nebo kulaté proužky masa přímo na sušící rošt.
Takže pokud ti nůž moc nevoní, nebo chceš ušetřit čas a mít super konzistentní tvar – jerky gun je tvoje nová oblíbená hračka.
Kde se vzala, tu se vzala
Jerky gun pochází z USA – domova klasických jerky. Tam si lidi na DIY domácí maso fakt potrpí. Pistole na maso se stala oblíbeným pomocníkem každého domácího jerky mastera, protože umožňuje jednodušší přípravu, rovnoměrné tvary a hlavně – šetří nervy i čas. A to si představ, že existují dneska i elektrické verze, které po tobě nebudou chtít ani špetku síly.
Dneska je dostupný i u nás, ať už v jednoduchých plastových verzích nebo profi kovových variantách. A pozor – u Maso Here ho už brzy najdeš taky, včetně tipů, jak s ním zacházet jako profík. Do té doby nabízíme pro předsatvu postup, jak ho využít.
Jak si jerky gun vyzkoušet doma
-
Připrav si mleté maso – ideálně hovězí nebo krůtí, s trochou tuku pro šťavnatost.
-
Dochucuj jako mistr – použij naše koření na jerky, nebo si namíchej vlastní blend.
-
Sázej to na rošt – rovnoměrné proužky, ideálně stejné tloušťky. Pistole udělá tu nejtěžší práci za tebe.
-
Dej to usušit – v sušičce nebo troubě na 60–70 °C několik hodin. Zde platí klasická pravidla.
Výhody a… pár zádrhelů
Všechno ale nemá jen klady. Jsou tu i jistá negativa, pojďme si o tom říct víc...
👍 Ušetří čas a nervy (žádný krájení na milimetr přesně)
👍 Proužky jsou rovnoměrné a vypadají profi
👍 Mleté maso je levnější než celá kýta
👍 Skvělý pomocník i pro začátečníky
A na co si dát tedy pozor
👎 Musíš mít správnou konzistenci směsi, jinak to nepojede
👎 Čištění pistole po masové palbě není úplně sexy, ale to asi není takový problém jako...
👎 Mleté maso může být náchylnější na bakterie – dodržuj hygienu a správné sušení
Masožravče, jestli tě už dlouho láká zkusit si jerky doma, jerky gun ti to neuvěřitelně usnadní. Je to skvělej start i pro ty, kdo se zatím bojí nože. Takže si připrav mix, nabij pistoli a pál do toho!