Droëwors
Droëwors (význam se dá klidně přeložit jako sušený párek) je varianta sušeného masa, která stejně jako biltong pochází z Jihoafrické Republiky. Původ jeho názvu jde i tentokrát hledat v holandštině jako "droge worst". Historie jeho vzniku se velmi podobá biltongu. I v tomto případě hledali holandští osadníci způsob, jak konzervovat maso, aby jim déle vydrželo. Pokračovat
Droëwors se pak staly velmi populární i díky svému praktickému tvaru. Prostě vezmeš pár "tyček" a můžeš vyrazit na vandr. Na droëwors se nejčastěji používá hovězí maso, které může být v tomto případě i trochu prorostlejší a s vyšším podílem tuku. To se pak musí stlačit do tenké rolky, aby se dobře prosušilo. Jinak by mohlo maso kvůli vyššímu podílu tuku velmi rychle splesnivět. Někdy se proto před sušením párek ještě trochu sploští, aby bylo proschnutí co nejlepší.
Koření je velmi podobné našemu Základu, ale najdeš v něm více koriandru. Někdy se přidávají rovnou i celé kuličky. I tady ale má každý výrobce svojí tajnou směs a tak se pak příchutě mohou velmi lišit. Hodně důležité je správné skladování, aby maso nezačalo chytat plíseň. Pořád tak platí, že nejlepší je všechno hned po otevření sníst.
No a pokud tě zajímá, jak droëwors vypadají, tak tady máš ilustrační obrázek.