Milovníci klasiky prominou, ale worcester je i skvělá ingredience na přípravu biltongu. Ačkoliv by tam vlastně patřit neměla. Jenže aromatická a výrazná chuť worcestrovky dodává biltongu další paletu chutí a ten správný šmrnc. S hlavním masožravcem Ondrou jsme pro tebe tak připravili recept na biltong s worcestrovou omáčkou, který nápadně připomíná holandský Runder biltong.
Příprava
Na přípravu budeme potřebovat klasické suroviny na výrobu biltongu. Přidáme akorát worcester. Jen tak pro zajímavost, výsledný biltong se bude hodně blížit tomu, jak chutná například Runder Biltong, který také používá při sušení worcesterovku. A to je Kyle původem z J.A.R. Tak pak se v těch tradičních postupech vyznejte.
Ingredience
- 1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
- 60 ml jablečného octu
- 25 g kořenicího základu na biltong
- 5 g libovolné příchuti
- 2-3 lžíce worcestrové omáčky
Vybavení
- ostrý nůž
- prkénko
- DOYpack + absorbér kyslíku
- sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Krájení
Očisti a opracuj maso. Všechen tuk. šlachy a pojiva musí pryč. Maso rozkrájej na menší, tenké kousky. Pokud máš větší sušičku, klidně můžeš rozkrájet na větší delší štangle.
Kořenění
Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Na 1 kg masa použij 25 gramů našeho základního koření na biltong a promíchej s masem ve velké míse.
Marinace
Nakořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij 60 ml octu. Přidej 2-3 lžíčky worcestrové omáčky a pořádně zamíchej. Zacři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Ori lepší promíchání chutí můžeš dózu po pár hodinách obrátit vzhůru nohama.
Ochucení
Vyndej marinované maso z dózy, nech okapat a dej ho do velké mísy. Teď je ten správný čas na případné přidání příchutě. Doporučujeme 8-10 gramů libovolného koření na 1 kilogram syrového masa.
Sušení
Biltong se suší při nízké teplotě několik dní. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Zvol tedy teplotu v rozmezí 30 - 40 °C a maso suš po dobu 3 dnů. Pokud máš radši maso vláčnější, můžeš ho vyndat už po 2 dnech. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet a pak ho nasekej na malé kousky. Maso bude na okraji tvrdé, uvnitř ovšem krásně vláčné.
Skladování
Biltong skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
Další vhodné vybavení