Princip vaření v pomalém hrnci má kořeny v tradici přípravy pokrmů pomocí nízké teploty a dlouhé doby vaření. Tato metoda se vyvinula z tzv. "slow-cooking" nebo "low and slow" stylu vaření, který pochází především z jižních regionů Spojených států, kde bylo k dispozici dostatek času a levného masa.
Dříve se využívaly například kouřové domy a grily, kde bylo maso vystaveno nízké teplotě po dlouhou dobu, čímž se dosáhlo měkkosti a bohaté chuti. S postupným rozvojem domácích spotřebičů se začaly objevovat i moderní pomalé hrnce, které umožňují jednoduše připravovat podobné chutné pokrmy doma.
Tento způsob přípravy jídel umožňuje postupné uvolňování chutí a aromat a zajišťuje měkkost a šťavnatost masa a zeleniny. Tekutý kouř je skvělým doplňkem, který může přidat do jídel zajímavou, kouřovou chuť. Zde je recept na trhané vepřové s použitím tekutého kouře:
Pulled Pork s Tekutým Kouřem
Ingredience:
- 2 kg vepřové plecko
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce černého pepře
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička česneku v prášku
- 1 lžička cibule v prášku
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1-3 lžičky tekutého kouře
- 1 šálek barbecue omáčky
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku hladké hořčice
- Housky nebo hamburgerové bulky
Postup:
-
Smíchejte sůl, pepř, hnědý cukr, mletou papriku, kmín, česnek v prášku a cibulový prášek. Tuto směs rovnoměrně vetřete do vepřového plecka.
-
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte plecko ze všech stran, aby získalo hezkou zlatou barvu. Přesuňte plecko do pomalého hrnce.
-
Přidejte na plecko nakrájenou cibuli a česnek.
-
Ve skleněné míse smíchejte tekutý kouř, barbecue omáčku, jablečný ocet a hořčici. Tuto směs zalijte přes plecko.
-
Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu a vařte plecko po dobu 6-8 hodin, dokud maso není měkké a lehce se rozpadá.
-
Poté vyjměte plecko z hrnce a pomocí dvou vidliček rozdrobte maso na vlákna.
-
Slijte přebytečnou šťávu z hrnce a přidejte maso zpět do hrnce. Promíchejte maso s omáčkou a nechte ho ještě vařit dalších 30 minut.
-
Podávejte v housce, bagetě nebo hamburgerových bulkách.
Tento recept na trhané vepřové s tekutým kouřem je skvělým příkladem pomalého vaření, kterým dosáhnete vynikající chuti a textury masa. Bon appétit!