Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník.
Příprava
- Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
- Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
- Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření
Ingredience
Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:
- 1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
- 75 ml sójové omáčky
- 75 ml jablečného octa
- 20 g kořenicího základu na jerky
- 2 lžíce hnědého cukru (není nutné)
- 2-3 lžíce worcestrové omáčky (není nutné)
- 8 g Chilli příchuť (pro milovníky chilli)
- 2 lžíce tekutého kouře Maso Here
Vybavení
- ostrý nůž
- prkénko
- DOYpack + absorbér kyslíku
- sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Krájení
Očisti a opracuj maso. Všechen tuk. šlachy a pojiva musí pryč. Maso rozkrájej na menší, tenké kousky. Pokud máš větší sušičku, klidně můžeš rozkrájet na větší delší štangle.
Kořenění
Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Na 1 kg masa použij 20 gramů našeho základního koření na jerky a promíchej s masem ve velké míse.
Marinace
Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme. Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 12 hodin. Nic ale nezkazíš tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.
Ochucení
Vyndej marinované maso z dózy, nech okapat a dej ho do velké mísy. Teď je ten správný čas na případné přidání libovolné příchutě - například chilli, která na mase vynikne. Doporučujeme 8-10 gramů libovolného koření na 1 kilogram syrového masa. Maso vyskládej na kovovou mřížku.
Sušení
Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.
Skladování
Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
- 1x sójová omáčka
- 1x jablečný ocet
- 1x kořenicí základ na jerky
- Chilli příchuť
- 1x worcestrová omáčka
- Tekutý kouř Maso Here
Další vhodné vybavení