Už jsme tady měli recept na africký biltong. Ten je nám díky našemu pobytu v Africe přeci jenom bližší. Nebudeme ale přehlížet ani světově nejrozšířenější variantu sušeného masa. Tedy jerky. Dnes si proto ukážeme základní postup a přidáme k tomu i vlastní zkušenosti.
Beef jerky se mohou připravovat různě a paleta příchutí je téměř nekonečná. Nebudeme tak pro začátek nic komplikovat a ukážeme si postup na přípravu základních Original Smokey Beef Jerky! Jsou bohaté na proteiny, při jejich výrobě nepoužíváme žádnou chemii a dáme každému možnost si je usušit tak, jak je má rád.
Ingredience
Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:
- 1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
- 75 ml sójové omáčky
- 2-3 lžíce worcestrové omáčky
- 20 g kořenicího základu na jerky
- 2 lžíce tekutého kouře (ano, fakt to existuje:-)
- 5 g libovolné příchuti
- cukr necháme na každém (my ho tam nedáváme)
Vybavení
- ostrý nůž
- prkénko
- DOYpack + absorbér kyslíku
- sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Krájení
Nejprve je potřeba očistit a opracovat maso. Je důležité odstranit tuk, šlachy nebo pojiva (zkrátka všechno bílé, co na mase najdeš). Maso nejdřív vlož na hodinku do mrazáku. Díky nízké teplotě se ti bude maso lépe krájet na tenké plátky. Zadní kýtu nakrájej na delší štangle široké zhruba 3-4 cm. Ideální tolušťka pro jerky je kolem 3-4 milimetrů. Tady samozřejmě záleží na tom, jak jerky máš rád. Pokud máš raději šťavnatější maso, tak krájej tlustší plátky.
Kořenění
Při přípravě jerky je koření základ. Nakrájené maso vlož do větší mísy. Na kilo hovězího použij 20g našeho koření na přípravu jerky. Nezapomeň maso pořádně promíchat, aby se koření dostalo ke každému kousku.
Marinace
Maso už je nakořeněné. Teď stačí už jen přidat sojovku. Nejprve zalij maso 75 ml naší sojovou omáčkou (tady záleží na tobě, můžeš klidně i ubrat, pokud chceš, aby ti pořádně vynikla chuť masa). Opět promícháme. Teď už stačí dát maso marinovat přes noc do lednice. Doporučujeme po pár hodinách mísu protřepat, aby se naložil každý kus masa.
Ochucení
Vyndej maso z lednice a nech ho okapat. Pokud chceš na svoje jerky příchuť, posypej ho libovolným kořením (v naší nabídce najdeš chilli, hořčici, česnek a piri-piri). S kořením to nemusíš přehánět, stačí fakt jen lehce posypat. Maso vyskládej na kovovou mřížku.
Sušení
Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.
Skladování
Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
- 1x sójová omáčka
- 1x kořenicí základ na jerky
- 5 g libovolné příchuti
- 1x worcestrová omáčka
- 1x tekutý kouř
Další vhodné vybavení