Začátkem června jsme vypustili na světlo světa novinku v podobě Hovězího biltongu s kampotským pepřem. Nebyli bychom to my, kdybychom vám neukázali, jak si toto prémiové sušené maso udělat doma. Navíc se na našem e-shopu objevil červený kampotský pepř, který si už teď můžeš objednávat a zkusit si udělat náš ikonický biltong s nejlepším pepřem na světě.
Ingredience
- 1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
- 60 ml jablečného octu
- 25 g kořenicího základu na biltong
- 12,5 g červený kampotský pepř
- Všechno můžeš pořídit i jako kompletní set
Vybavení
- ostrý nůž
- prkénko
- DOYpack + absorbér kyslíku
- sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Krájení
Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky. Pokud máš prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, tak klidně krájej delší pruhy a maso si pak budeš po usušení sekat na kousky dle libosti.
Kořenění
Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 20 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.
Marinování
Okořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij 60 ml naším jablečným octem. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.
Ochucení
Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat ocet a dej ho do mísy. Sáhni po drceném červeném kampotském pepři a na 1 kilogram syrového masa ho použij 12,5 gramů. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Pepř pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat do sušičky.
Sušení
Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, můžeš ho zavěsit na háčky. Dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající ocet. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.
Maso se suší při nízké teplotě. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Sušíme zhruba na 30-40°C po dobu 4 dnů. Pokud máš raději méně udělané maso, vytáhni maso ze sušičky nebo trouby dříve. Pokud máš naopak raději maso usušené skrz na skrz, můžeš ho nechat v sušičce déle. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.
Skladování
Biltong skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
Další vhodné vybavení