Bakkwa - Hitovka z Číny

Bakkwa, známá také pod původním názvem "rougan", je tradiční druh sušeného masa, které pochází z Číny. Historie tohoto pokrmu sahá až do dynastie Ming, která vládla v letech 1368 až 1644. Postupem času se jeho popularita šířila do dalších čínských regionů a později se stalo oblíbeným pokrmem nejen v Číně, ale i v dalších částech světa. Když čínští přistěhovalci přivezli tuto pochoutku do Singapuru a Malajsie, začala nabývat místních rysů.

bakkwa-min

Pozoruhodný příklad spočívá v přípravě bakkwy, kdy se maso griluje na dřevěném uhlí, a nikoliv suší na vzduchu, což masu dodává kouřovější chuť. Singapurská a malajská verze bakkwy je také sladší než její protějšky z pevninské Číny a má mnoho různých variant. V Singapuru a Malajsii je tato lahůdka tradiční součástí oslav Čínského nového roku. Popularita bakkwy dalece přesáhla hranice Asie a dnes si ji můžete zakoupit i v obchodech s exotickými potravinami po celém světě.

Bakkwa se vyrábí z kvalitního masa, obvykle hovězího, kuřecího nebo vepřového. Při původním, tradičním, způsobu výroby se maso nejprve nakrájí na tenké plátky nebo proužky, podobně jako klasické americké jerky. Poté se připraví speciální marináda, která dodává bakkwě její charakteristickou sladko-slano-kořeněnou chuť. Běžné složky marinády zahrnují cukr, med, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, koření a bylinky. Nakonec se nakrájené maso marinuje v této směsi a nechá se odpočívat několik hodin nebo přes noc. Po marinování se maso suší, tradičně na bambusových roštech, nebo moderněji v pecích nebo sušičkách na maso.

Výroba Bakkwy z mletého masa je modernější přístup k tradičnímu receptu, který umožňuje jednodušší a rychlejší proces. Tato varianta zachovává charakteristickou sladko-slanou chuť Bakkwy, ale používá mleté maso namísto tenkých plátků. Mleté maso se důkladně promíchá tak, aby bylo maso rovnoměrně nasáklé marinádou a nechá uležet v chladu po dobu několika hodin nebo přes noc, aby se co nejlépe vtiskly chutě. Poté se masová směs rozprostře na plech s pečícím papírem tak, aby vytvořila tenkou vrstvu. Suší se v předehřáté troubě nebo v sušičce při nízké teplotě (ideálně kolem 60-70 °C), dokud není maso pevné a sušší na povrchu.

V některých oblastech, především Singapuru a Malajsii, se bakkwa místo sušení na vzduchu griluje pro přidání kouřové chuti a charakteristického vzhledu, případně se nejdřív suší a pak lehce ogriluje.

Po dokončení procesu se nechá Bakkwa vychladnout a krájí na tenké plátky nebo čtverce. 

Bakkwa je známá svou jedinečnou kombinací sladké, slané a kořeněné chuti. Marináda proniká do každého kousku masa, což dává pokrmu bohatou a lahodnou chuť. Textura je často měkká a šťavnatá.

Dnes existují různé varianty bakkwy s různými příchutěmi a složením marinády. Lidé experimentují s různými druhy masa a kořením, což vytváří nové a zajímavé variace tohoto tradičního jídla. Bakkwa se dokonce stala oblíbeným dárkem během čínského nového roku a dalších slavností.

Sušené maso Bakkwa je nejen gastronomickým zážitkem, ale také nositelem bohaté historie a tradice. Její výroba kombinuje starověké postupy a recepty s moderními technologiemi, čímž vytváří jedinečnou chuťovou paletu. Bez ohledu na to, zda jste milovník tradičních pokrmů nebo moderních lahůdek, Bakkwa nabízí něco pro každého a stále si tak udržuje své místo ve světě gastronomie.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz